Herstart Dutch Basketball League met new competitieschema

ZZ Leiden Basketball is een van de twaalf teams die uitkomen in de DBL-competitie die op 16 januari wordt hervat. (Photo: Chris de Waard).

Leiden, December 19, 2020, 3:53 p.m.

Half januari gaat de competitie van de Dutch Basketball League (DBL) weer van start. Een herstart die gepaard gaan met een nieuw speelschema. Dat is vandaag unaniem besloten tijdens een extra ingelaste ledenvergadering van de DBL. De competitie met twaalf deelnemende teams, waaronder ZZ Leiden Basketball, start geheel opnieuw met elf speelronden in plaats van de oorspronkelijk geplande 22. De uitslagen van de speelronden die eerder in oktober zijn gespeeld komen daarmee te vervallen.

Met deze beslissing blijft de oorspronkelijke competitieopzet zoveel mogelijk gehandhaafd. Na de eerste speelronde, waarin alle clubs het dus één keer tegen elkaar opnemen (uit of thuis), worden op basis van de stand de poules van Elite A (numbers 1 t/m 6) en Elite B (numbers 7 t/m 12 ) ingedeeld. In deze poules wordt vervolgens een volledige competitie afgewerkt van tien speelronden (uit en thuis). Daarna volgen de play-offseries met acht teams om het landskampioenschap.

De DBL onderzoekt samen met stakeholders nog of een aantrekkelijk bekertoernooi kan worden ingepland en georganiseerd in een week, binnen het huidige speelschema. Mogelijk in de periode na de eerste speelronde, voordat de elitepoulewedstrijden aanvangen.

Vandaag zijn tevens de werkafspraken gemaakt aan de hand van het testprotocol van NOC*NSF met richtlijnen voor topsportcompetities. De uitwerking daarvan wordt komende week definitief vastgesteld en gecommuniceerd.

De indeling van de wedstrijden vanaf 16 januari, die bepaalt welke clubs, wanneer en waar spelen, wordt in de loop van komende week vastgesteld, mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de speellocaties.

BeNeLeague
Vorige week werd na een serie verkennende gesprekken ook besloten om met ingang van het seizoen 2021-2022 te starten met de BeNeLeague. De professionale basketballiga’s uit België en Nederland zetten daarvoor sinds eind 2019 de lijnen uit en nu hebben ook alle clubs en andere stakeholders ermee ingestemd. “BeNeLeague is overigens nog een werktitel”, zegt voorzitter Ramses Braakman van de Dutch Basketball League. De Leidenaar wil zich sterk richten op jonge (potential) basketbalfans en ook samen met hen een passende naam en huisstijl voor de nieuwe league ontwikkelen.

Competitiveformula
Het seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. De Nederlandse clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Belgische clubs. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens tien wedstrijden.

De play-offs bestaan ​​ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Nederlandse clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Nederlandse play-offs. De drie overige Nederlandse ploegen uit de Golden group strijden met de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Deze play-off reeks levert dus een nationale kampioen op.

From clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de national play-offs, gaan van start met de BeNeLeague play-offs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale play-offs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.

Advertentity

Leiden Sports

.

Leave a Comment