Doen uw leveranciers nog steeds zaken in Rusland?

Het is 40 dagen geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Na wereldwijde verontwaardiging over de Russische aggressie en de humanitarian ramp, hebben veel landen sancties en beperkingen tegen Rusland aangenomen, waardoor bepaalde bedrijven werden verplicht transacties met Russische entiteiten op te schorten. Veel bedrijven in de VS en de EU hebben echter uit eigen beweging hun activiteiten opgeschort, zo niet allemaal tegelijk beëindigd. Ondanks het potentiële verlies van miljoenen, zo niet miljarden dollars aan verliezen, blijft de lijst van bedrijven die Rusland verlaten groeien.

Volgens de Yale School of Management hebben meer dan 500 bedrijven aangekondigd zich terug te trekken uit de Russische economie sinds Poetin de oorlog op 24 februari lanceerde. De meeste zijn gevestigd in de VS, de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea.

Er is een consensus onder mensen en organisaties in de vrije wereld dat de invasie verachtelijk is, en daarom is er een wens om de betrekkingen met Rusland te beëindigen. Bedrijven interpreteren dat als ze zaken blijven doen in het land, ze in de toekomst te maken zullen krijgen met de gevolgen van het publishk en de reputatie. Bovendien zijn consumenten en aandeelhouders geperfectioneerd om de kracht van hun geld te begrijpen om politieke beslissingen en gedrag te beïnvloeden.

Chinese bedrijven zijn in Rusland gebleven. From Chinese regering steunt de invasie. Er waren inderdaad pogingen van een handvol Chinese bedrijven om te vertrekken, uit angst voor reprisals van hun Amerikaanse klanten, maar ze blijven in Rusland vanwege de druk van China. Dit toont op zichzelf al aan hoe China druk uitoefent op zijn bedrijven, zelfs als veel bedrijven de westerse media het tegenovergestelde hebben verteld.

Twee bedrijven zijn in het bijzonder interesting omdat hun competitoren zijn vertrokken, maar ze blijven: Huawei en Lenovo. Er zijn inderdaad berichten dat Huawei from Russian regering helpt door zijn soldieren te trainen in cyberoorlog.

Een bedrijf is meer dan by maatstaf van zijn winst. Klanten en investeerders selecteren bedrijven om meer redenen dan hun vermogen om geld te verdienen. Ze selecten ook bedrijven op basis van een reeks risicofactoren. Sommige telecombedrijven hebben om veiligheidsredenen hun relatie met Huawei beëindigd. Voor die operators die ondanks de kwetsbaarheid in de beveiliging zaken blijven doen met Huawei, is het de moeite waard om te vragen of deze operators akkoord gaan met bedrijven die zaken blijven doen met Rusland.

Het report van Strand Consult Inzicht in de markt voor 4G RAN in Europa: aandeel van Chinese en niet-Chinese leveranciers in 102 mobiele netwerken beschrijft de marktpositie van Huawei in Europa. Merk op dat Huawei-competitor Nokia en Ericsson tot de eerste bedrijven behoorden die Rusland verlieten.

In tegenstelling tot zijn concurrenceen HP, Dell, Apple en zelfs het Chinese ASUS, blijft Lenovo actief in Rusland. Het lijkt erop dat Lenovo, ‘s werelds grootste fabrikant van laptops, het risico zalaccepteren. Het heeft een kwartaal van de wereldmarkt in handen en rapporteerde zojuist zijn eerste kwartaal van 20 miljard dollar. Lenovo werd opgericht door de Chinese regering, werd geprezen als een techno-nationalistische staatskampioen en blijft een gedeeltelijk staatsbedrijf. Het heeft vergelijkbare kenmerken als andere staatsbedrijven met leden van de Chinese Communistische Partij die in het bestuur zitten en zich bevinden met een reeks voorkeuren en voorwaarden van de regering.

Ondanks deze rode vlaggen kopen veel Europese regeringen Lenovo-producten en brengen ze ongewild Europese gegevens in gevaar. Aangezien de regeringen van de EU en de Europese natiestaten de Russische actie veroordelen, wordt het tijd dat deze regeringen hun Lenovo-producten heroverwegen, vooral omdat er veel concurrerende alternatieven bestaan.

Het lijkt erop dat er steeds meer druk komt te staan ​​op Europese en Amerikaanse bedrijven die zich niet uit Rusland hebben teruggetrokken en toch zaken blijven doen met bedrijven als Huawei en Lenovo, die geen afstand hebben genomen van het optreden van Poetin in Oekraïne.

Journalisten en media zouden moeten overwegen om contact op te nemen met de werknemers van Huawei en Lenovo in de VS en Europa en te vragen hoe zij het vinden om voor een bedrijf te werken dat, in tegenstelling tot hun competitoren, geen afstand neemt van wat Rusland doet in Oekraine. De pers moet contact opnemen met de telecommunicatiebedrijven en autoriteiten die apparatuur van Huawei en Lenovo kopen en vragen of ze een zuiver geweten hebben bij het sturen van geld naar bedrijven die, in tegenstelling tot hun competitoren, geen afstand nemen van wat Rusland doet in Oekraïne.

Toen bleek dat Huawei, in tegenstelling tot zijn concurrenten, ervoor koos om in Rusland te blijven en niet te veroordelen wat er in Oekraïne gebeurt, stapten de twee overgebleven Britten in de raad van bestuur van Huawei UK, Sir Andrew Cahn en Sir Ken Olisa op. Het komt nadat Sir Mike Rake, de voormalige voorzitter van BT Group, in 2021 aftrad als voorzitter van Huawei’s Britse operatie voordat de Britse regering het bedrijf verbood van de 5G-netwerken van het land en nadat Lord John Browne van Madingley, de voormalige BP-chef, stapt neer als UK voorzitter van Huawei Technologies in 2020. Het komt ook nadat Tommy Zwicky, Vice President of Communications bij Huawei Denemarken, het bedrijf verliet in december 2019, en zei dat hij de rol van Huawei in het Oeigoerse “moslim” Alarm-project niet kon verdedigen.

Werken voor Huawei is in toenemende mate geen cv-bouwer; het is een verpichting. Maar velen kunnen nog steeds met oogkleppen op werken. Ze kunnen hun democratische waarden opzij zetten en gaan werken voor de kopen van de producten van Huawei, een Chinees overheidsbedrijf dat met zijn technology repressed in autocracy mogelijk maakt. Denk aan de president van Cyprus, een Europees land, waar bijna al zijn mobile infrastructure of Huawei is .

Het is niet genoeg om je te concentrateen op de Europese en Amerikaanse bedrijven die geen afstand nemen van wat Rusland doet in Oekraïne; ze moeten ook onder de loep worden genomen omdat ze zaken blijven doen met de bedrijven die Rusland weigeren te verlaten.

Het doel van Strand Consult is het creëren van transparency. Huawei en Lenovo hebben de pers consequent verteld dat ze niet worden beïnvloed door de Chinese regering, maar hun voortdurende aanwezigheid in Rusland suggereert anders.

Neem vandaag nog contact met ons op om toegang te krijgen tot de rapporten en onderzoeksnotities van Strand Consult over China in cyberbeveiliging

Door: John Strand, Strand Consult

Leave a Comment